REFLÜ CERRAHİSİ

REFLÜ CERRAHİSİ

Reflü cerrahisi bir dönem oldukça sık uygulanıyordu. Ancak sonraları, yapılan çalışmalar ve yeni gelişmeler ışığında olması gereken standartlara geldi. Her midesi yanan kişi, ağzına acı su gelen kişi reflü cerrahisine aday değildir. Her hastanın detaylı olarak değerlendirilmesi, ve buna göre hasta ile konuşularak en doğru kararın verilmesi önemlidir. Bu kararın verilmesinde hastanın yaşından tutun kilosuna kadar, kullandığı mide ilacından tutun endoskopi sonucuna kadar birçok parametre değerlendirilmelidir.

Gastro-özefageal reflü hastalığı (GÖRH) olan hastalar öncelikle bir Gastroenteroloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Gerekli muayene ve tetkikler sonrasında gastroenteroloji uzmanı hekim hastanın reflü cerrahisinden fayda göreceğini düşünürse genel cerrahi uzmanı ile hasta hakkında görüşür ve ameliyat kararı bu iki uzmanın ortak kararı ile alınır. Ben de  Gastroenteroloji uzmanı hekimlerimiz ile koordinasyon içinde çalışıp cerrahi kararlarımı buna göre alıyorum.

reflu - Dr Mutlu Şahin

GÖRH olup da reflü cerrahisi olan hastaların birçoğunda “Diyafragma hernisi” de bulunmaktadır. Bu herniler “sliding(kayma) tipi” veya “paraözefageal tip” yani yemek borusunun yanından midenin yukarı akciğerlere doğru sıkışması şeklinde olabilir. Bunlar dışında doğuştan olan büyük diyafragma fıtıkları veya özellikle kazalara bağlı oluşan “travmatik diyafragma fıtıkları” da ameliyat gerektiren fıtıklardandır.

GÖRH durumlarında en sık kullanılan yöntem “Nissen Fundoplikasyonu” yöntemidir. Bu açık cerrahi, laparoskopik cerrahi veya 3D cerrahi ile gerçekleştirilebilir. Ameliyat kararı alınan hastaların durumu ve hastalarımızla görüşülerek nihai cerrahi yöntemi planlamaktayız.

Reflü cerrahisinde benim gözlem ve deneyimlerime göre en önemli noktalardan biri diyafragma veya hiatustaki fıtığın tamiri sonrası bölgeye yama konmasıdır. Bu ameliyatın 2011–2012 yıllarında University of Washington Videoendoscopic Surgery Clinic (Seattle-ABD)’te görev yaptığım sırada da gözlemlemiş olduğum gibi mutlaka “dual mesh” ile yapılmasının daha iyi sonuçlar verdiğine inanıyorum. Bu işlem maliyeti cüzi bir miktar artırsa da vereceği faydanın bunu kat kat telafi ettiği kanısındayım.